Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. Tarkennus: Artikkeli on suurimmin osin lähteistämätön |
Yliluutnantti (lyhenne ylil.[1], sotilaskäytössä ylil tai YLIL) on Suomen puolustusvoimissa ja rajavartiolaitoksessa käytettävä sotilasarvo, joka sijoittuu luutnantin ja kapteenin väliin.[2][3] Yliluutnantin arvo on tai on ollut käytössä useissa Euroopan maissa: esimerkiksi ruotsalainen vastaavuus oli premiärlöjtnant. Suomen suuriruhtinaskunnan armeijassa oli alikapteenin arvo, joka yliluutnantin tapaan sijoittui luutnantin ja kapteenin väliin. Ratsuväessä on ollut aliratsumestarin arvo.
Upseeri voi toimia yliluutnantin sotilasarvossa perusyksikön varapäällikkönä, joukko-osaston esikunnan osastoupseerina tai sotilasopetuslaitoksen nuorempana opettajana rauhan aikana. Sodan aikaina reserviin kuulunut yliluutnantti voi toimia perusyksikön, komppanian tai patterin päällikkönä niin kuin luutnanttikin.
Yliluutnantiksi voidaan ylentää reserviin tai kantahenkilökuntaan kuuluva luutnantti.
Sotilasarvon vertailua vaikeuttaa termien ja tehtävien vastaamattomuus. Saksalaisessa sotilasperinteessä vänrikki on vastannut upseerikokelasta, kun joissain arvojärjestelmissä vänrikki on ollut alin upseeriarvo. Täten pelkkä nimike ”yliluutnantti” ei kerro ulkomaalaisen arvon vastaavuutta suomalaiseen järjestelmään.